Simmare har moralisk skyldighet att stödja Rysslands bojkott

“Vi tror att sport existerar i ett vakuum, men det är ett ganska kraftfullt geopolitiskt verktyg. Riktigt nöjd med samtalet. Om något har de senaste åren krävt att vi är väldigt flexibla så det kommer att finnas andra möjligheter som inte finns i Ryssland. Du vill vara i linje med vad dina idrottare och ditt land tycker är etiskt.”

Campbell sa att hon kände djupt för alla ukrainska idrottare och före detta idrottare, av vilka några har lovat att ta till vapen mot Ryssland när dess styrkor smider sig djupare in i landet. Hon sa också att hon hade viss sympati för ryssar som inte stödde kriget.

“Det sätter verkligen saker i fokus. Sport är viktigt men det är så viktigt som du gör det. Du har människor som kämpar för sitt liv och sitt hemland. Jag känner så mycket för de ukrainska atleterna.

“Jag känner också för de ryska atleterna, jag känner många av dem. Jag tror att det är viktigt för mig i alla fall att separera vad ett land gör och vad folket tror och känner också. Sport har alltid varit en plats där människor möts från hela världen, det är min erfarenhet.”

SA:s fasta inställning till Ryssland applåderades av den federala regeringen, med sportminister Richard Colbeck som applåderade deras position när FINA fortsatte att vackla offentligt, även om kortkursmötet säkert kommer att ställas in eller flyttas.

Läser in

“Simning Australiens beslut att bojkotta ryskt arrangerade evenemang är det rätta,” sa Colbeck. “Det följer liknande beslut av internationella förbund att ställa in sportevenemang i Ryssland, inklusive Formel 1, FIFA och Internationella skidförbundet.

“Även om jag välkomnar FINAs beslut över en natt att ställa in världsmästerskapen i simning för juniorer, uppmanar jag FINA att också flytta världsmästerskapen i kortbanor.”

Internationella olympiska kommittén har vädjat till alla internationella idrottsförbund att avbryta eller flytta alla idrottsuppdrag i Ryssland och Vitryssland, även om ryska idrottare kommer att tillåtas att tävla vid de kommande paralympiska vinterspelen i Peking under en annan baner, som de gjorde i den nyligen genomförda -kroppsliga spel.

Det trots protester från en växande lista av idrottare som har skrivit till IOK och Internationella paralympiska kommittén och krävt att de förbjuder de olympiska kommittéerna i Ryssland och Vitryssland.

“Rysslands invasion av Ukraina, med stöd av Vitryssland, är ett tydligt brott mot de olympiska och paralympiska stadgarna – ett brott som måste mötas med starka sanktioner”, stod det i brevet till IOK:s president Thomas Bach och IPC:s Andrew Parsons.

Högprofilerade olympier som maratonlöparen Paula Radcliffe var bland dem som gav sitt stöd till brevet, som undertecknades av 34 ukrainska idrottare, av vilka många var representativa för hela idrottsförbund.

Fler skulle ha skrivit under, stod det i brevet, men det var svårt att nå många ukrainska idrottare eftersom de “sökte säkerhet i skyddsrum”.

Nyheter, resultat och expertanalys från sporthelgen skickas varje måndag. Anmäl dig till vårt sportnyhetsbrev.

Leave a Comment