Idrottsorganisationer vill förbjuda ryska idrottare under invasionen av Ukraina

Fotboll Fotboll – Carabao Cup-final – Chelsea mot Liverpool – Wembley Stadium, London, Storbritannien – 27 februari 2022 Översikt över en storbildsskärm till stöd för Ukraina inne på stadion innan matchen REUTERS/David Klein

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

  • FIFA, UEFA stänger av Ryssland
  • IOK rekommenderar förbud mot ryska, vitryska idrottare
  • Svitolina kommer inte att spela mot ryska, vitryska spelare
  • UEFA avslutar sponsringsavtalet med Gazprom

28 feb (Reuters) – När Rysslands invasion av Ukraina fortsatte på måndagen, flyttade idrottsorganisationer för att hindra ryska idrottare från att tävla i internationella evenemang, med FIFA och UEFA som stängde av Rysslands landslag och klubbar från internationell fotboll.

Flytten gör det troligt att Ryssland kommer att uteslutas från årets VM och damernas EM 2020.

“FIFA och UEFA har idag tillsammans beslutat att alla ryska lag, vare sig representativa nationella lag eller klubblag, ska stängas av från deltagande i både FIFA och UEFA-tävlingar tills vidare”, säger UEFA i ett uttalande. Läs mer

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

I ett uttalande sa det ryska fotbollsförbundet att det “kategoriskt inte håller med” om beslutet och tillade att det strider mot “idrottens anda”.

UEFA bekräftade också att RB Leipzig hade fått en walkover till Europa Leagues kvartsfinal efter att deras sextondelsfinalmatch med Spartak Moskva avbröts och tillade att det styrande organet har avbrutit sitt sponsoravtal med det ryska energibolaget Gazprom. Läs mer

IOC REKOMMENDERAR RYSSLAND, VITRYSSLAND FÖRBUD

Tidigare på måndagen rekommenderade Internationella olympiska kommitténs (IOC) styrelse att idrottsförbund förbjuder ryska och vitryska idrottare och funktionärer från att tävla i evenemang.

IOK sa att dess verkställande styrelse fattade beslutet “för att skydda integriteten för globala sporttävlingar och för alla deltagares säkerhet”. Läs mer

Den ryska olympiska kommittén höll kategoriskt inte med IOK och sa att beslutet “strider mot både IOK:s reglerande dokument och den (olympiska) stadgan”.

Den ukrainska tennisspelaren Elina Svitolina sa att hon inte kommer att spela mot ryska Anastasia Potapova i Monterrey Open, och vägrade att spela mot några ryska eller vitryska spelare tills tennisens styrande organ implementerar IOK:s rekommendationer.

IOK:s uttalande kom strax innan de paralympiska vinterspelen börjar i Peking på fredag. Internationella paralympiska kommittén (IPC) träffas på onsdag för att diskutera Ryssland inför spelen. Läs mer

Det brittiska olympiska förbundet tillsammans med den nationella olympiska kommittén i Tyskland krävde att Ryssland och Vitryssland omedelbart skulle uteslutas från internationell idrott.

HÄNDELSER UTFALLADE

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) stängde också av alla ryska och vitryska landslag och klubbar från sina tävlingar tills vidare.

Det drog också tillbaka Rysslands värdrättigheter för 26 december-jan. 5 Världsmästerskap för juniorer av omsorg om spelares, funktionärers och fans välbefinnande.

Badmintons världsstyrande organ (BWF) ställde in alla sanktionerade turneringar i Ryssland och Vitryssland och tillade att inga andra badmintonturneringar kommer att tilldelas dessa regioner tills vidare. Läs mer

Simningens globala styrande organ FINA avbröt världsmästerskapen i simning för juniorer som skulle äga rum i Kazan, medan världscurlingförbundet inledde processen med att ta bort det ryska förbundets bidrag från världsmästerskapen.

Ukrainas motorsportförbund uppmanade Formel 1:s styrande FIA ​​att förbjuda alla ryska och vitryska licensinnehavare från att delta i dess tävlingar, vilket om det accepteras kan sätta Rysslands Nikita Mazepin ur sporten. Läs mer

International Equestrian Federation (FEI) styrelse krävde att alla internationella evenemang skulle tas bort från Ryssland och Vitryssland.

Ryssland kallar sitt agerande i Ukraina för en “särskild operation” som man säger inte är utformad för att ockupera territorium utan för att förstöra sin södra grannes militära kapacitet och fånga vad man betraktar som farliga nationalister.

Den ryske miljardären affärsmannen Roman Abramovich, som äger Premier League fotbollsklubben Chelsea, har accepterat en ukrainsk begäran om att hjälpa till att förhandla om ett slut på den ryska invasionen av Ukraina. Läs mer

Abramovich ombads av Ukraina att hjälpa till att medla på grund av sin bakgrund i Ryssland, där han tjänade en förmögenhet under den kaotiska 1990-talets period av postkommunistisk privatisering, sa en källa med kännedom om saken till Reuters i den ukrainska huvudstaden Kiev på villkor att han var anonym.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Aadi Nair i Bengaluru och Rory Carroll i Los Angeles Redigering av Christian Radnedge och Pritha Sarkar

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.

Leave a Comment