FA förbisåg engelska Premier League-succén för rollen som teknisk chef

En av hjärnorna bakom Aston Villas uppgång i engelska Premier League förbises för Football Australias tekniska chefsposition för tre år sedan när det styrande organet förbereder sig för att göra en efterlängtad heltidstjänst i den avgörande rollen.

Te Härold och Åldern kan avslöja Johan Lange, som har varit Aston Villas sportchef sedan mitten av 2020, ansågs av den dåvarande FFA-administrationen 2019 bli Australiens tekniska chef, med uppgift att sätta landets övergripande fotbollsriktning och se över och underhålla ungdomsutvecklingsvägar.

Aston Villas sportchef Johan Lange med manager Steven Gerrard.Kreditera:Getty

Källor som är bekanta med processen sa att Lange, som var teknisk direktör för FC Köpenhamn i sitt hemland Danmark vid den tiden, var imponerande och noggrann i sina intervjuer, redan bekant med några av de stora problemen inom australiensisk fotboll, och var ivrig att göra flytten tillsammans med sin fru, som är från Sydney.

FFA valde istället Rob Sherman, som inte formellt hade sökt jobbet och var tvungen att övertygas om att ta på sig det på grund av hans betänkligheter över organisationens kultur. Sherman varade bara i nio månader, avgick i frustration och kritiserade det “dominerande politiska, byråkratiska och administrativa tänkesättet” hos sporten och FFA på väg ut.

Lange, 42, har sedan dess blivit erkänd som en av de smartaste unga hjärnorna i Premier Leagues bakrum, med sin rekryteringsnous och sitt framåtblickande förhållningssätt till data och analyser som hjälper Aston Villa att gå stadigt uppåt i tabellen efter att han knappt undvikit nedflyttning 2019 -20.

Leon Bailey, Emiliano Buendia, Danny Ings, Ashley Young, Bertrand Traore, Morgan Sanson och Matty Cash är bland spelarna Villa har tagit in under Lange.

Det är inte första gången Australien har valt att inte installera en högt ansedd utländsk kandidat som teknisk direktör, med kroaten Romeo Jozak – krediterad för att ha hjälpt till att utveckla den generation av spelare som fick dem till VM-finalen 2018 – sökte till positionen 2014. Men FFA valde belgaren Eric Abrams, som hade liten inverkan på spelet under sina fyra år i Australien.

FA:s vd James Johnson säger att Trevor Morgan inte kan vara både ungdomslandslagstränare och landets tekniska chef.

FA:s vd James Johnson säger att Trevor Morgan inte kan vara både ungdomslandslagstränare och landets tekniska chef.Kreditera:Nio

Jozak är nu teknisk chef för Saudiarabien, en av Australiens främsta rivaler i Asien, och en nation som allmänt anses vara på frammarsch i världsfotbollen.

Leave a Comment