Studie finner CTE i mer än hälften av donerade hjärnor

Tolv av 21 hjärnor som donerats av idrottare som är benägna att få upprepade huvudskador som bedömdes av Australian Sports Brain Bank visade sig ha den degenerativa hjärnsjukdomen kronisk traumatisk encefalopati (CTE), och alla utom en hjärna visade någon form av neurodegeneration, i resultat som ska publiceras i Medical Journal of Australia.

Definierat av författarna som en neurodegenerativ tauopati orsakad av upprepad huvudskada, har CTE kopplats till neuropsykologiska problem inklusive humör- och beteendesymtom och kognitiv funktionsnedsättning.

Mer forskning pågår om CTE och hjärnskakning de senaste åren.Kreditera:Joe Gay

Det har varit fokus på hjärnskakning och CTE under de senaste åren eftersom mer upptäcks om de långsiktiga effekterna av huvudskador, särskilt bland professionella idrottare inom kontaktsport.

Chefen för Australian Sports Brain Bank, docent Michael Buckland, beskrev resultaten av studien som “oroande” och uppmanade beslutsfattare att erkänna riskerna med att spela kontaktsporter som australiensisk fotboll och rugby.

“Jag skulle älska att se koder inte bara ha en hjärnskakningspolicy utan också en policy för CTE-minimering,” sa Buckland.

“Det bör baseras på två principer, som är att minska den kumulativa livstidsexponeringen för huvudslag och att öka åldern för första exponeringen. Båda dessa verkar vara viktigast.”

Alla 21 hjärndonatorer hade varit inblandade i sport med risk för upprepad huvudskada. Sjutton av donatorerna spelade antingen australisk fotboll, rugbyliga eller rugbyunion, där hjärnskakning förblir ett konstant problem. Tidningen sa att CTE var vanligare hos donatorer med professionella karriärer, men även hos icke-proffs och personer som hade idrottat under moderna hjärnskakningsprotokoll.

Även om urvalsstorleken vid 21 var liten och förvisso partiskhet var oundviklig eftersom forskare i allmänhet fick hjärnor från människor som var oroliga för den potentiella effekten av stötar, sa forskarna att data visade varför oron var verklig.

“Alla utom en givare uppvisade någon form av neurodegeneration, och 13 hade två eller flera neurodegenerativa patologier. Den vanligaste neuropatologin var CTE: 12 donatorer hade patognomoniska CTE-lesioner.

Leave a Comment