Personlig tränare avslöjar om ett träningspass med låg effekt “12-3-30” verkligen är fördelaktigt

När det kommer till att tappa kroppsfett kan det vara frestande för gymbesökare att direkt övergå till högintensiva konditionsträningar.

Men TikTok-användare har hävdat att en lågintensiv löpbandsrutin kan vara nyckeln till att gå ner i vikt.

Träningspasset ’12-3-30′ innebär att gå på en brant ‘nivå 12’ lutning med en hastighet på ‘3 miles per timme’ i 30 minuter fem gånger i veckan. Anhängare hävdar att det kan leda till resultat när de äter med ett kaloriunderskott.

Idén har blivit en viral hit på videodelningsappen, med klipp som rör träningen 12-3-30 som fick 65,6 miljoner visningar.

Men hur effektivt är det? FEMAIL har pratat med den brittiska fitnesstränaren Georgie Spurling och den personliga tränaren och styrketräningstränaren för kvinnor Caroline Idiens, som delade med sig av sina tankar om övningen, förklarade hur den fungerar och sedan avkunnade sina domar.

Påverka och bilda Premier Leagues skadeexpert Arun Gray testar träningen

Träningspasset ’12-3-30′, som ser användare gå i en brant sluttning, med låg hastighet i en halvtimme, har blivit viralt på TikTok. På bilden till vänster, den Dubai-baserade influencern Farhana som testar trenden. Höger, påverka och träna Premier Leagues skadeexpert Arun Gray som testar träningen

BRA FÖR BLODFLÖDE, FETTFÖRBRÄNNING OCH HJÄRTAHÄLSA

Georgie, som är grundare av online wellness-plattformen GS Method, säger att träningspasset med låg effekt kan hjälpa till med fettförbränning och blodflöde, vilket kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktion och hjärthälsa.

“För det första är träningspasset lätt att följa, du går helt enkelt i en hög lutning, vilket är bra för nybörjare, nybörjare inom träning eller människor som bara vill röra på sig mer”, sa hon.

“För det andra är LISS (low impact steady-state) fantastiskt att lägga till din rutin eftersom det förbättrar blodflödet, hjälper till att främja ett friskt hjärta och kan hjälpa till med fettförbränning.”

Enligt Caroline är träningen ett bra sätt att motivera människor att börja träna och kan hjälpa till att stärka underkroppen samtidigt som man bränner fett.

Kan GÅENDE vara hemligheten bakom fettminskning? Hur man gör “12-3-30”-passet

Träningspasset ’12-3-30′ syftar till att hjälpa till att bygga muskler i underkroppen och ta bort kroppsfett genom att gå i en brant sluttning i låg hastighet i en halvtimme.

Träningen myntades av sociala medier-influencer Lauren Giraldo, som delade det på YouTube 2019 och igen på TikTok i november 2020.

Gymbesökare behöver helt enkelt gå på ett löpband i 30 minuter med en hastighet av 3 km/h med en lutning på 12.

“Power walking kan ge en fantastisk konditionsträning – att stärka underkroppen, bygga uthållighet och muskler,” sa hon.

“Också att gå på ett löpband är ett bra alternativ med låg påverkan till löpning och snällare mot lederna.

“Träningen har aeroba fördelar för att främja hjärthälsa genom att sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen.

“Dessutom kommer det att hjälpa till med viktminskning till viss del om det görs tillsammans med en hälsosam kost och kommer att bränna fler kalorier när man går i en sluttning än en vanlig promenad till exempel.”

… MEN DET ÄR INTE DEN MIRAKELLÖSNING TIKTOK PÅSTÅR

Även om träningen är ett bra ställe att börja, är det verkligen inte en enda lösning.

Georgie säger att hon känner att det “tråkiga” träningspasset kan göra gymbesökare uttråkade och osannolikt att de kommer att fortsätta med sin träningsrutin, och tillägger att det bara fungerar en muskelgrupp i kroppen.

“Om du älskar ett löpband och repetitiva rörelser så är 12-3-30-träningen något för dig, men jag tror att det finns potential att bli uttråkad av det här ganska lätt och det är egentligen bara en modefluga på sociala medier”, sa hon.

‘För det andra, och den största diskussionen är att ingen träning är en snabb lösning. Om du funderar på att gå ner i vikt/fett eller få muskler finns det så många andra faktorer som kost, sömn, stress och livsstil, och inget träningspass kommer att hjälpa dig att förändras över en natt – oavsett vad de virala påståendena kan vara!

“Det är också repetitivt, och även om det är ganska bra från början behöver vår kropp röra sig i alla möjliga rörelseplan, vi måste dra ihop olika muskler/muskelgrupper och utmana den för att se resultat.”

Hon föreslår att istället för att spendera 30 minuter inne i gymmet på ett löpband, ta en längre uppförsbacke runt en lokal park eller skog för samma effekt.

“Att gå utomhus i annan terräng kommer att göra samma sak som det här träningspasset, men då får du de extra fördelarna med frisk luft, D-vitamin, landskap, och det är mycket mer renande för sinnet,” sa hon.

Caroline tillade att att hoppa rakt in i att använda ett löpband i en brant sluttning för en nybörjare kan orsaka påfrestningar på benmusklerna och är inte ett träningspass som bör göras dagligen.

“Det här är en snabb stigning och en som definitivt måste byggas upp för att undvika skador eller överansträngda muskler (hälsenor, vadmuskler etc),” sa hon.

“Jag skulle rekommendera att gå på ett löpband utan lutning att starta och gradvis öka intensiteten. Plus att det är viktigt att stretcha före och efter.

“Det här är inget du ska göra varje dag – max två gånger i veckan. Att ständigt göra detta löpbandsträning kommer för det första bara att arbeta med benmusklerna, men ännu viktigare är det att utsätta en enorm mängd påfrestning på nedre delen av ryggen, knäna och äventyra din hållning.

“När du går så här länge i en lutning behöver du verkligen ha dina axlar bakåt och inkopplade i kärnan eftersom din rygg kommer att äventyras, bröstet förkortas etc. Det kan verkligen påverka din hållning med tiden.’

DOM: BRA FÖR NYBÖRJARE MEN INTE DET BÄSTA ALTERNATIVET

Fitnessinfluencer Hannah Marsh testar träningstrenden

En TikTok-användare lade upp en bild på sig själv när hon testade trenden

Fitnessinfluencern Hannah Marsh (vänster) och TikTok-användaren Amy (höger) är på bild när de testar träningstrenden

Georgie sa att även om träningen är ett bra sätt för nybörjare att höja sina konditionsnivåer, kan träning eller pilates vara ett mer intressant sätt att öka din konditionsträning.

Fitnesscoachen Georgie Spurling berättade för FEMAIL sina tankar om trenden - och avslöjade att även om den har vissa fördelar för fettförbränning, kan andra träningspass fungera bättre om du letar efter ett lågintensivt gympass

Fitnesscoachen Georgie Spurling berättade för FEMAIL sina tankar om trenden – och avslöjade att även om den har vissa fördelar för fettförbränning, kan andra träningspass fungera bättre om du letar efter ett lågintensivt gympass

“Jag gillar att det här träningspasset har låg effekt och inte drar ut dina stresshormoner för mycket, men det finns så många andra sätt att göra detta på som är engagerande, spännande och lika effektiva, som pilates eller olika sporter, ‘ Hon sa.

“Om du vill lägga till detta i din träningsrutin så gör det helt för det är enkelt och gör jobbet och i slutet av dagen dess rörelse.

“Men kanske variera det med något som är styrkefokuserat och mer spännande för effektivare resultat.”

Caroline tillade: “Även om du kan se fettförlust till en början kommer detta snart att bli platå. Träningen behöver varieras. Du bör varva detta med intervallträning/hiit, med styrketräning och med core/överkroppsspecifika pass.

“Du kommer inte bara att bli mer mottaglig för skador med det här träningspasset, utan din viktminskning och muskelökning kommer att platåa med tiden när den första utmaningen har tagit slut.

‘För att få maximal viktminskning behöver du stimulans för att utmana musklerna och arbeta med kroppen som helhet.

“Jag skulle rekommendera detta som en av dina konditionsdagar men en intervalllöpningsplan på löpbandet skulle vara mycket effektivare i det långa loppet i kombination med ett effektivt styrkeprogram.”

.

Leave a Comment