Weekly Sports Newsletter: Varför Wriddhiman Saha fick stöd och Wasim Jaffer inte

Det var inte så långt tillbaka i tiden när Wriddhiman Saha var Stålmannen för fansen. De firade hans dykfångster genom att photoshoppa en flödande röd cape till hans luftburna bilder och förvandla dem till virala celebratory memes.

Tiden går fort i indisk cricket. Saha, för närvarande, framstår inte riktigt som en superhjälte.

Avled från testteamet, mobbad av en reporter och uppenbarligen förrådd av systemet – till att börja med BCCI:s president Sourav Ganguly – kunde han inte klandras för att han gick bort från rampljuset med ångesten över att wicketkeeping trots allt inte var något annat än en otacksam jobb.

De som stod bredvid var de som hade delat omklädningsrum med honom. Det strömmade ut stöd från spelare som pressade honom att avslöja namnet på den fantomintervjusökande med en hotfull ton. Än så länge är allt bra.

Men så hände något ovanligt som antydde att det fanns mer i den här historien. Den sällan hörda spelarkroppen – Indian Cricketers Association – visade en okarakteristisk skärpa, satte igång.

De kallade avsnittet “totalt oacceptabelt” och sa: “På ICA är vår främsta oro cricketspelares välfärd, tidigare och nutid, och vi kan inte acceptera sådant beteende från någon, än mindre en journalist. Vi är helt med Saha och ber honom att avslöja journalistens namn. Om BCCI skulle känna ett behov av att avbryta den felande journalistens ackreditering och tillgång till något BCCI-evenemang, kommer vi att stödja flytten till fullo.”

För exakt ett år sedan, i februari förra året, var det en annan cricketspelare som behövde stöd, men som fick klara sig själv. Ingen av hans lagkamrater samlade sig runt honom. ICA utmärkte sig genom sin tystnad.

Den tidigare Indien-testöppnaren och den högsta någonsin i Ranji Trophy, Wasim Jaffer, hade en oförglömlig tränaruppdrag med Uttarakhand. Han lämnade laget under mitten av säsongen, vilket utlöste en motbjudande kontrovers.

Utan någon form av utredning sa Uttarakhand-tjänstemännen att Jaffer hade en fördomsfull gemenskap och främjade muslimska spelare. I ett svep hade de inte bara försökt förtala mannen med ett oklanderligt uppförande på och utanför planen, utan hade också försökt att färga sporten som var emblematisk för landets mångfald.

Jaffer var plötsligt ensam. Han var tvungen att ringa till de få reportrar han kände och organisera en presskonferens för att presentera sin sida av historien.

Han skulle tala om tjänstemäns otillbörliga inblandning i urvalet som orsaken till hans förtida avgång. Jaffer hade nåd; han var tyst om sina arbetsgivare när han hade sagt upp sig. Det var först efter att han knuffats till ett hörn och anstiftats med allvarliga anklagelser som han gav sin version och berättade om sin tidigare arbetsplats.

“Det här är det lägsta man kan gå. Dessa anklagelser om att jag är gemenskap är tråkiga”, skulle han säga.

Innan hans mirakulösa förvandling till en dagens påverkan på sociala medier, känd för sin Bollywood-inspirerade kvickhet och en löpande meme-strid med den förre engelske kaptenen Michael Vaughan, var Jaffer en man med få ord. Han var den arketypiska indiska cricketspelaren på sin tid.

Ödmjukhet personifierad

För ett par år sedan, när Jaffer hade avslutat sin långa karriär efter mer än två decennier av produktivt löpande, besökte Indian Express-reportrarna Sriram Veera och Devendra Pandey hans blygsamma hem för att sy ihop ett hyllningsverk. Det var ett ovanligt vardagsrum de välkomnades in i. Till skillnad från andra cricketspelare hade Jaffer inte ramar av sig själv som firade hundratals på väggarna. “Det känns arrogant att ha en egen bild i sitt hem,” skulle han säga.

Jaffers fru skulle säga att han nästan aldrig visade ilska. Saha är också liknande. Abhishek Purohits skarpa profil av den bengaliska målvakten har också en linje som för tankarna till Jaffer. “Sahas fru har tidigare sagt att hans obetydlighet av sorg eller glädje är det enda hon skulle vilja “klippa märken för”.

Män som Jaffer och Saha ansträngde sig hela livet för att hålla sig borta från rampljuset och fokusera på att vara i rubrikerna på grund av sin cricket. De är män som inte tror på hype; och låt deras prestationer tala allt. Dessa anspråkslösa cricketspelare hade inte stöd av kraftfulla lobbyer eller agenter. De var gammaldags cricketspelare, inte riktigt märkena som säljer bilar och nudlar. De lade inte ut träningsvideor före uttagningsdagen. De var inte ens utrustade för att nätverka med influencers för att få den där viktiga extraserien under en svacka eller ett oväntat återkallande.

Tyvärr var det systemet som släpade in dem i dessa fula spottar och gjorde dem bittra över sveket.

Förmodligen var de inte i samklang med den verkliga världen. Saha tog Gangulys ord när han försäkrade honom ett långt rep i testlaget. Jaffer trodde också att omklädningsrumslinne inte borde tvättas offentligt, en crickettradition som Uttarakhand-tjänstemännen inte följde.

Som cricketspelare hade båda brister. Kanske anpassade de sig inte bra till förändringens blåsande vindar. De tyckte att det var tufft att möta utmaningen i den tid de var i. När de var på topparna bevittnade crickets ekosystem en omvandling av vattendelare. De tävlade också om en plats i laget med spelets ikoner. Föreställ dig, deras svårighetsgrad, Saha måste vara bättre än MS Dhoni och Jaffer var tvungen att överglänsa Virender Sehwag.

Trots hindren och konkurrensen var de förebilder och lagspelare. Båda spelade spelet med värdighet, de förtjänade bättre behandling.

Medan cricketgemenskapens icke-reaktion på Jaffers svåra situation var chockerande och drunknade i svepande tystnad, kom det överväldigande officiella stödet till Saha som en överraskning.

På senare tid har det förekommit pandemiska problem för inhemska cricketspelare, problem med sena betalningar till internationella stjärnor, men spelarnas kropp har inte riktigt tagit sig ut på gatorna.

Så varför blödde deras hjärta för någon som Saha, som till och med hade kallat ut BCCI:s president Ganguly? Är BCCI äntligen en strålande demokrati, där oliktänkande inte åsidosätts? Inte riktigt.

Det var ytterligare en signal om att BCCI-kraftcentret inte finns i Kolkata. Det har övergått till Motera, BCCI:s sekreterare Jay Shahs hemförening, och intressenterna är väl medvetna om det.

Skicka din feedback till sandeep.dwivedi@indianexpress.com

Sandeep Dwivedi

Nationell sportredaktör

Indian Express

.

Leave a Comment