Tony Brown svettas av Highlanders trion efter att ha förlorat Crusaders

Highlanders huvudtränare Tony Brown hoppas att tre av hans nyckelspelare kommer att vara tillgängliga för urval under de kommande veckorna efter att de lämnade planen skadade mot Crusaders i fredags.

Brown sa att han var stolt över insatsen som hans sida gjorde i deras 34-19 Super Rugby Pacific-nederlag på Forsyth Barr Stadium i Dunedin, men deras beundransvärda prestation kom inte utan offer.

All Blacks-propellen Ethan de Groot hoppade av kort före halvtid efter att ha fått läkarvård under en första halvlek där även vänsterkanten Josh Timu lämnade efter bara 19 minuter med en knäskada.

Video Spacer

Los Pumas-stjärnan Pablo Matera öppnar för flytt till Crusaders | Aotearoa Rugby Pod

Den Dunedin-baserade franchisens elände förvärrades när vicekaptenen James Lentjes lämnades utsträckt på kortleken efter att ha krockat med en motståndare i slutskedet av matchen.

När han pratade med media efter matchen, indikerade Brown att Timu kan vara inställd på en lång sidlinje, men var optimistisk om återhämtningen av De Groot och Lentjes.

“Det är lite oklart för tillfället, men jag tror att Josh har gjort ett knä, Ethan har lite av en [bruised] revben, vilket förhoppningsvis inte är så illa, och James har en dålig hals som han har haft ett tag”, sa Brown.

“Vi hoppas att vi med en extra dag av återhämtning kan få tillbaka ett par av dessa killar.”

Förlusten av Timu kan tvinga Highlanders att påskynda utvecklingen av de fijianska vingarna Mosese Dawai och Vereniki Tikoisolomone, två spelare som Brown sa tidigare i veckan var “tre eller fyra veckor” från att vara redo att spela.

Highlanders är också utan Jona Nareki under stora delar av den här säsongen på grund av en brusten ACL som pågick i augusti förra året, medan Solomon Alaimalo förblir otillgänglig på obestämd tid på grund av personliga skäl.

Söderlänningarna är dock fortfarande väl täckta i sina ytterbackar, med Sam Gilbert, Connor Garden-Bachop, Vilimoni Koroi, Scott Gregory, Ngatungane Punivai och skadeersättningsspelaren Liam Coombes-Fabling alla i form och tillgängliga för urval.

Gilbert och Garden-Bachop var båda med i fredagens förlust mot sina rivaler på Sydön, men Brown föreslog att hans sida inte borde bli bestört av att bli slagen av sina formidabla grannar efter att ha dominerat under långa spelomgångar.

“Jag trodde att det var ett kvalitetsspel fram till antagligen 60-minutersstrecket, för oss, där vi var lite trötta och inte riktigt spikade de viktiga ögonblicken,” sa han.

“Jag tror att Crusaders kom över oss där, men jag är ganska stolt över pojkarna, och jag tror att alla Highlanders-supportrar skulle vara ganska stolta över prestationen de levererade i kväll.”

Efter att ha slagit ut till en ledning på 13-0 i den inledande kvarten, hamnade Highlanders i en armbrytning med Crusaders när ledningen ändrades fem gånger innan Will Jordan landade det avgörande slaget med lite mer än 10 minuter kvar.

Brown tillskrev faktiskt individuell briljans för Jordan, 2021 års genombrottsspelare i World Rugby, som skillnaden mellan de två lagen, något som han sa att Highlanders inte borde skämmas för.

“Krockarna var fantastiska, vårt försvar var overkligt rakt igenom tills ett par x-faktor-spelare skar oss i bitar på slutet. De här killarna har gjort det för de bästa rugbylagen i världen, så jag kan inte skylla på mitt lags attityd och ansträngning.”

Men när han sa det, gjorde Brown det klart att om Highlanders regelbundet ska tävla med lag som är lika starka som Crusaders, måste de behålla den press de hade sina motståndare under hela matchen.

“Mot förmodligen det bästa laget i tävlingen tror jag att vi hade dem under tillräckligt press för att vara stolta, så vi lär oss att göra det lite längre, och när vi får den möjligheten att vinna matchen har vi måste kunna spika det, sa han.

“Det är därför Crusaders är sexfaldiga mästare. De kan göra det i 80 minuter, och det är vår utmaning.”

Eftersom det inte var någon publik närvarande, enligt Nya Zeelands nuvarande Covid-inställningar, tillade Brown fräckt att resultatet kan ha varit annorlunda om matchen hade spelats inför kåk, vilket vanligtvis är fallet för South Island-derbyn i Dunedin.

“Jag är i rutan, så det är helt normalt för mig, men jag är säker på att det känns konstigt för spelarna. Det hade varit fantastiskt att ha en full arena här för att heja fram grabbarna. Vem vet, vi kanske har kommit hem”, sa han med ett leende.

Med två förluster från två matcher för att inleda sin kampanj 2022, kommer Highlanders nu att se fram emot sin omgång tre-drabbning mot Hurricanes, planerad att spelas på Forsyth Barr Stadium nästa lördag.

Kommentarer

Gå med i RugbyPass+ nu och ta del av konversationen med helt nya kommentarer!

Gå med nu

Leave a Comment