Handhållen andningsapparat minskar andfåddhet och förbättrar fysisk kondition hos långvariga covid-patienter

Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain

Ny forskning som presenterades på The Physiological Societys konferens Long COVID: Mechanisms, Risk Factors, and Recovery som hölls 22–23 februari visar att en liten handhållen andningsapparat hjälpte till att minska andnöd och förbättra fysisk kondition hos personer med långvarig covid. Det billiga, hembaserade rehabiliteringsprogrammet ökade styrkan i andningsmusklerna, vilket påskyndade återhämtningstakten från covid-19.

Ungefär 1 av 10 personer som återhämtar sig från covid-19 upplever långvarig covid (rapporterna om denna siffra varierar fortfarande), vilket påverkar livskvaliteten negativt. Många människor med långvarig covid känner sig andfådda, trötta och kan ha svårt att utföra grundläggande uppgifter i det dagliga livet.

Den nya interventionen förbättrade andningshälsan och konditionsnivåerna hos personer med lång covid genom att träna de muskler som används för att andas, som kan stärkas precis som andra muskler i kroppen. Deltagarna kände sig mindre andfådda, starkare, piggare och kunde röra sig lättare, liknande nivåerna före COVID.

Studien involverade 148 deltagare. De rekryterades via sociala medier och inkluderade ett fåtal utskrivna sjukhuspatienter. De randomiserades till interventions- och kontrollgrupper.

Deltagarna fick en egen liten handhållen enhet för att göra andningsövningar i cirka 20 minuter tre gånger i veckan under åtta veckor. De skulle andas in i enheten så djupt de kunde så länge de kunde. Enheten skulle sedan ge feedback till användaren. Resultaten jämfördes med deltagare i en kontrollgrupp som inte hade någon intervention.

Andnöd minskade med 33 %, två gånger den nivå som anses vara kliniskt meningsfull, i interventionsgruppen jämfört med kontrollgruppen. Uppskattad kondition ökade med cirka 10 % och andningsstyrkan ökade med cirka 36 % i interventionsgruppen jämfört med kontrollgruppen. Hälsoförbättringarna var 2 till 14 gånger större för interventionsgruppen jämfört med kontrollgruppen.

Interventionen har utvecklats av ett brittiskt team av andningsexperter, som har arbetat med människor med många typer av andningssjukdomar såsom kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma och cystisk fibros. De kliniska fördelarna tyder på att programmet bör övervägas för ett bredare genomförande som en del av covid-19 återhämtningsstrategier.

En-till-en-intervjuer genomfördes för att utvärdera deltagarnas upplevelser av covid, återhämtning från det och effekten av den inspirerande muskelträningen. Forskare bedömde andfåddhet, livskvalitet, styrkan i andningsmusklerna och uppskattad aerob kondition.

Studien genomfördes under olika faser av covid-19-restriktioner och låsningar i Storbritannien. Att genomföra det helt på distans via onlinevideokonferenser begränsade robustheten hos de åtgärder forskargruppen kunde använda.

Professor Melitta McNarry, University of Swansea, Storbritannien, presentatören och huvudförfattaren till denna forskning sa: “Det är viktigt att vi utvecklar säkra och effektiva hembaserade rehabiliteringsmetoder för att hjälpa människor att snabbt och helt återhämta sig från covid-19. Andningsmuskelträning gjorde det möjligt för människor att återgå till aktiviteter som de inte hade kunnat göra på veckor eller månader, vilket gav fysiska och mentala hälsofördelar. Den oövervakade naturen hos denna metod och den relativt låga kostnaden för enheterna kunde användas för att lätta på belastningen på NHS.”


F och S: Fördelar med lungrehabilitering för KOL och andra lungtillstånd


Tillhandahålls av The Physiological Society

Citat: Handhållen andningsapparat minskar andnöd och förbättrar fysisk kondition hos långvariga COVID-patienter (2022, 23 februari) hämtad 23 februari 2022 från https://medicalxpress.com/news/2022-02-handheld-device-breathlessness-physical-covid.html

Detta dokument är föremål för upphovsrätt. Bortsett från alla rättvisa affärer för privata studier eller forskning, får ingen del reproduceras utan skriftligt tillstånd. Innehållet tillhandahålls endast i informationssyfte.

Leave a Comment