Arizona State president försöker befria Herm Edwards från fel, vilket förvirrar många inom idrotten

TEMPE, Ariz. – Arizona State president Michael Crow verkade befria tränaren Herm Edwards från missförhållanden på onsdagen mitt i en pågående NCAA-utredning av rapporterade stora rekryteringsöverträdelser.

“Det här är inte saker han var en del av,” sa Crow på Arizona Sports 98.7 FM.

Uttalandet är det mest avslöjande angående Edwards jobb sedan Arizona State-skandalen bröt ut i juni 2021.

Initiala rapporter angav att både ASU och NCAA hade skickats ett “underlag” med detaljerade bevis på att programmet tog in rekryter under den förlängda NCAA-dödperioden på grund av COVID-19. Bland artiklarna som rapporteras i underlaget är ett foto som verkar visa Edwards som leder en 100 bästa rekryter runt ASU viktrummet, enligt Yahoo Sports.

247Sports Chris Karpman rapporterar vidare att Edwards är känd för att ha träffat många prospekt både på och utanför campus under perioden utan kontakt.

Trots Crows påståenden deltog Edwards själv i möten med rekryter på ASU:s campus och på platser utanför campus inklusive i ett hyrt hem i Paradise Valley som säkrades specifikt för rekryteringsändamål, under en 14-månadersperiod då det inte var tillåtet pga. till pandemin berättade tre personer med direkt kännedom om mötena för Sun Devil Source.

Crow tillfrågades inte om dessa rapporter under sitt radioframträdande. Han sa till CBS Sports att han inte kommer att kommentera ytterligare i nuläget.

Sedan augusti har fem assisterande tränare i Arizona State antingen sagt upp sig, lämnats för andra jobb eller fått sparken. Förra veckan flyttade quarterbacken Jayden Daniels efter att initiala indikationer var att han stannade med programmet.

Collegefotbollskällor över hela landet som kontaktats av CBS Sports är otrygga över att Edwards har överlevt medan hans tränarstab har blivit urtagen.

I radiointervjun fick Crow frågan av programledaren Dan Bickley varför Edwards fortfarande har sitt jobb.

“Coach Edwards har gjort ett enastående jobb med att uppgradera vårt program,” sa Crow. “Vi har den här kollisionen av människor som har bestämt sig för att inte följa reglerna för rekrytering. Vi kommer att titta på hur vi kan göra förbättringar. … Coach Edwards är ansvarig för allt sitt folks handlingar. Men dessa är inte saker han bad dem att göra. Det här är inte saker han var en del av.”

Crow tillade att lösningen av fallet kan vara 10-12 månader bort.

Den döda perioden började 2020 på grund av covid-19-pandemin och varade i mer än ett år till 1 juni 2021. Det var en frustration för många tränare som inte kunde möta rekryter ansikte mot ansikte. De flesta höll sig dock till regeln under pandemin. Tennessee utreds också för påstådda kränkningar liknande de som påstås ha begåtts av Arizona State.

CBS Sports fastställde att NCAA har intervjuat ASU-rekryter sedan åtminstone augusti efter att historien bröts.

Även om skolan hävdar att Edwards inte visste att möten med rekryter personligen var emot reglerna, kan NCAA fortfarande hävda att han brutit mot tränaransvaret enligt lag (11.1.1). Den stadgan säger att en huvudtränare “förmodas vara ansvarig” för sina assisterande tränares handlingar och är ansvarig för att “främja en atmosfär av efterlevnad”.

Under de senaste två dagarna har Edwards, Crow och Arizona State sportchef Ray Anderson alla tillfrågats om utredningen av Arizona Sports 98.7 FM. All information som avslöjas offentligt om en NCAA-utredning kan bryta mot sekretessprocedurerna.

“NCAA-processen har kontroll här, vi kontrollerar den inte,” sa Anderson. “Det kan vara glaciärt enligt alla standarder. … Vi måste ha tålamod vid behov. Vi kommer att göra det innan vi gör några slutgiltiga beslut om vårt program, vem som leder det.

“Jag verkligen, personligen. tror inte att någon brådska med att döma är motiverad här i det här fallet på ASU.”

Leave a Comment