Fred exklusiv intervju: Man Utd mittfältare sporrad av kritiker och njuter av ny roll under Ralf Rangnick | Fotbollsnyheter

Fred håller två tummar upp mot kameran och flinar. Vi är inte ens förbi introduktionsstadiet av vår intervju men redan brasilianarens smittsamma personlighet lyser igenom.

Fred är en populär figur runt Carrington, varifrån han talar till Sky Sports över Zoom. Populär bland sina lagkamrater, som mobbad honom i jublande firande efter hans segermål mot Crystal Palace i december. Populär bland hans tränare också.

Jose Mourinho pratade om sitt “positiva inflytande” i omklädningsrummet. Ole Gunnar Solskjaer hyllade hans “exceptionella” karaktär. Ralf Rangnick såg samma egenskaper inom några dagar efter att han kom. “Jag tror att alla älskar Fred,” sa han. “Han är ett solsken.”

Han har inte alltid haft samma popularitet bland fansen. Faktum är att få spelare har tagit mer flak. Men Fred kan spela lite för mycket och det har aldrig varit tydligare än under de senaste månaderna.

Bild:
Fred firar med lagkamrater efter att ha gjort mål mot Crystal Palace

28-åringen, tillbaka i Brasilien – och verkligen team – har efter ett långt internationellt uppehåll varit en av Uniteds bäst presterande under Rangnick.

Det fanns tecken på rostig när han återvände till sidan mot Brighton på tisdagen efter en anfall av Covid – “Jag kunde inte träna och jag kände det under matchen”, säger han Sky Sports – men han sa mycket att han togs in direkt igen på Paul Pogbas bekostnad.

Det säger också mycket att Manchester United har en vinstgrad på 59 procent med honom i laget den här säsongen jämfört med bara 25 procent utan honom. De är också obesegrade i hans senaste 11 starter.

“Jag tror att jag har mycket att tillföra laget”, säger han och ler, som alltid. “Vi har många kvalitetsspelare på mittfältet men också olika grabbar av spelare som kan komplettera varandra.

“Den som är på planen gör alltid sitt bästa och det viktigaste är att vi börjar vinna matcher och vinna troféer. Vi är fortfarande inne med ett rop i Champions League och vi måste vara i bästa möjliga position i Premier Liga.”

Fred kommer sannolikt att spela en betydande roll på båda fronterna, hans betydelse för sidan förstärks av en positionsbyte sedan Solskjaers avgång i november. En spelare som tidigare hittats vid basen av Uniteds mittfält imponerar nu längre fram.

Grafisk
Bild:
Fred har fått mer anfallsfrihet sedan Ole Gunnar Solskjaers exit

“Jag gillar verkligen att spela där”, säger han. “Med UrvalJag spelar på en position som är närmare motståndarmålet och tränaren här har ändrat min position också och jag gillar det verkligen.”

Fred är nu bättre på att påverka processen i den sista tredjedelen, vilket gör att han kan bidra med lika många mål och assist i sina senaste 10 Premier League-framträdanden (fyra) som under hans tidigare 85.

Hans fantastiska vinnare mot Palace, som slogs med sin svagare fot från kanten av boxen, är det enastående exemplet på hans tidigare outnyttjade anfallsförmåga, men det har funnits andra.

Där fanns det fantastiska diagonala krysset för att sätta upp Scott McTominays mål mot Aston Villa i FA-cupen; den söta omvända passningen över toppen för att skapa Anthony Elangas öppnare mot Brentford.

Fred njuter helt klart av förändringen men han är glad att göra vad laget än kräver och även nu består hans defensiva inflytande. Ingen United-spelare har gjort fler tacklingar eller återhämtningar den här säsongen. Han rankas också i topp när det gäller innehav som vunnits i mitten trean.

“Jag har inga problem att spela djupare och jag trivs med den positionen också”, säger han. “Jag vill bara kunna hjälpa laget så mycket som möjligt – det är min prioritet. Jag har en stor önskan att hjälpa laget.”

Grafik för funktion

Och chefen. Fred beskriver Rangnick som en “topptränare som har kommit till klubben för att hjälpa oss”, och tillägger: “Ralf vill bara att jag ska göra mitt bästa. Han vet vilken energi jag har men också vilken kvalitet jag har.

“Självklart har han ett annat sätt att arbeta än den förra managern, men vi måste anpassa oss efter det. Vi måste börja om. Det är inte lätt, men vi måste ge allt vi har på träningen.

“Vi har haft bra resultat och inte så bra resultat under de senaste matcherna men vi är verkligen nöjda med vinsten mot Brighton och vi behöver nu fortsätta att förbättra oss. Vi har en intensiv månad med många viktiga matcher , så vi måste fortsätta att ge vårt bästa.”

Fred har gjort just det under sin tid i United men det har inte varit utan utmaningar. Det var en svår säsong av anpassning efter hans ankomst från Shakhtar Donetsk 2018 och hans form fluktuerade i de efterföljande kampanjerna.

“Det var väldigt svårt men jag lärde mig av det”, säger han. “Det var en lärorik upplevelse. Tack vare Gud tog jag mig igenom det. Jag är verkligen nöjd med mina prestationer nu men jag tycker att jag har spelat bra ett bra tag.

Använd webbläsaren Chrome för en mer tillgänglig videospelare

GRATIS ATT SE: Höjdpunkter från Manchester Uniteds vinst mot Brighton

“Jag lade bara ner huvudet och jobbade i det tysta riktigt hårt, men jag hade också hjälp av mina lagkamrater och hjälp av min familj. Det är det som är viktigt och det hjälpte mig att ta mig igenom den perioden. Jag känner att jag gör det verkligen väl här nu. Jag är glad och jag är på 100 procent.”

Fred har varit tvungen att visa en enorm beslutsamhet inför tung kritik på vägen. Nyckeln, säger han, är att veta när man ska koppla bort från sociala medier – “vem som helst kan öppna ett konto för att skicka stötande meddelanden till dig och det är verkligen tråkigt”, säger han – och att försöka använda kritik som en källa till motivation.

“Absolut”, säger han. “Det finns folk som kan säga saker, folk i media och folk som pratar om ämnen de inte riktigt förstår, så du måste bevisa att de har fel.

“Men motivationen kommer inte bara från andra. För mig handlade det mer om att göra det för mig själv. Jag vet redan när jag kan bättre, så jag behövde bara hålla fokus. Jag växte, jag lärde mig mycket och det är det som har fick mig dit jag är idag, gör mycket bra här. Nu kan jag ta tag i saker lugnt och göra mitt jobb på ett avslappnat sätt.”

Ändå ser han att utomstående försöker underminera honom och hans lagkamrater. Den här veckan uttalade sig Marcus Rashford mot påståenden om splittring i omklädningsrummet. förra månaden, Fred kände sig tvungen att neka till en rapport om att han ville lämna klubben.

Grafik för funktion
Bild:
Fred har ett enormt defensivt inflytande på Manchester Uniteds vänstra sida

“Som jag sa tidigare, många säger många saker och ibland tror folk på “falska nyheter”, säger han. “Det var inte första gången som falska saker sas om mig.

“Vi hade gått igenom en svår period i klubben då och de här ryktena kom om att jag ville lämna och att jag var olycklig. De var osanna, så jag kände att det var dags att säga ifrån.

“Jag behövde berätta för fansen att jag var 100 procent engagerad i klubben och att jag inte hade för avsikt att lämna. Det var rätt tillfälle att prata, tror jag. Jag gillar inte att prata så mycket på sociala medier men vid det tillfället Jag kände att jag var tvungen att visa fansen min önskan att stanna i klubben.”

Fred är på samma sätt betonad på påståendena om en splittring mellan spelarna som Rashford tilltalade – och, därefter, Harry Maguire.

“Vårt omklädningsrum är riktigt bra”, säger Fred. “Det finns många falska nyheter och många rykten kring det men det är fantastiskt. Vi arbetar tillsammans och vi har alla samma mål och mål.

Fred delar ett skämt med lagkamraten Alex Telles
Bild:
Fred delar ett skämt med lagkamraten Alex Telles

“Det är inte lätt för managern att hålla alla nöjda eftersom alla vill spela och vi har så många bra spelare. Men vi förstår varandra. Vi har utvecklat harmoni i omklädningsrummet och jag tror att det är det viktigaste vi har.

“Vi har maximal respekt för varandra i omklädningsrummet.”

Och hur ser han på sin roll inom det?

Fred ler igen.

“Jag tror att det är viktigt att få lite glädje till omklädningsrummet”, säger han. “Vissa spelare kan bli frustrerade eller irriterade ibland så jag försöker skapa en positiv atmosfär och göra saker livliga, oavsett om det är genom att sätta på musik eller vad som helst annat.

“Jag försöker alltid ge lycka och bra energi.”

Se Leeds vs Man Utd live på Sky Sports Premier League från 13:00 på söndag; avspark 14.00

Leave a Comment