Gammalt guld: actionsportidrottare som utmanar åldersstereotyper

Av Holly Thorpe, Belinda Wheaton och Nick Maitland* av

Konversationen

Hur? “Eller” Vad – Stereotypen av actionsport som domänen för de unga och de coola är sedan länge inaktuell. Demografin för dessa sporter – surfing, skateboard, snowboard, klättring, mountainbike – har expanderat till att omfatta fler tjejer och kvinnor, queera och icke-binära personer och äldre deltagare.

(220209) -- ZHANGJIAKOU, feb.  9, 2022 (Xinhua) -- Stacy Gaskill och Lindsey Jacobellis från USA, Chloe Trespeuch från Frankrike, Michela Moioli från Italien (L till R) tävlar under semifinalen för kvinnors snowboardcross i vinter-OS i Peking 2022 i Genting Snow Park i Zhangjiakou,

Foto: AFP

Dessa demografiska och kulturella förändringar har nyligen framhävts av de anmärkningsvärda prestationerna och karriärhöjdpunkterna för några av dessa sporters största exponenter.

Under den senaste veckan har vi sett den legendariska amerikanska surfaren Kelly Slater vinna den prestigefyllda Pipeline-tävlingen på Hawaii, bara några dagar innan hans 50-årsdag, och slå den 24-årige hawaiianska lokalbefolkningen Seth Moniz.

Detta var Slaters 56:e seger i karriären, utöver 11 världstitlar som vunnits under tre decennier av surfing på elitnivå. Efter att ha tagit sin första världstitel vid 20, tävlar han rutinmässigt mot idrottare som är tre decennier yngre än hans.

Några dagar senare vann den amerikanska snowboardåkaren Lindsey Jacobellis – vid hennes fjärde vinter-OS – snowboardcross-guldmedaljen vid en ålder av 36. Jacobellis kritiserades offentligt vid vinter-OS 2006 för att ha fallit och tappat ledningen efter en högtidlig manöver på den näst sista hoppa i en farthändelse – ökänt känt som “Lindsey Leap”.

Guld fortsatte att gäcka henne vid efterföljande OS, men Jacobellis övervann en rad psykologiska utmaningar för att göra comebacken av sin karriär i Peking.

(220209) -- ZHANGJIAKOU, feb.  9, 2022 (Xinhua) – Guldmedaljören Lindsey Jacobellis från USA reagerar under prisutdelningen av snowboardcross för kvinnor på Zhangjiakou Medals Plaza under vinter-OS i Zhangjiakou, februari.  9, 2022. (

Den amerikanska snowboardåkaren Lindsey Jacobellis tar en svårfångad guldmedalj i Peking.
Foto: AFP

Samtidigt tävlade världens mest kända snowboardåkare, Shaun White, i Beijings halfpipe-finaler vid 35 års ålder vid sitt femte OS. Han vann sitt första OS-guld som 19-åring i Torino 2006, och igen i Vancouver 2010 och PyeongChang 2018. Mer än 15 år efter sitt första OS-framträdande slutade White strax utanför medaljerna men imponerade publiken med sin enorma sändning och tidlösa stil. .

Actionsportens grånande

Lång livslängd i elitidrottskarriärer kan tillskrivas framsteg inom träningsteknik, kost och idrottsvetenskap. Men actionsportens unika kulturer och gemenskaper är också viktiga faktorer.

Actionsportbranschen började notera en trend mot “grånande” deltagare för över ett decennium sedan. De som började med actionsporter som tonåringar på 1970- och 1980-talen är fortfarande aktiva idag. Många har lärt sina barn och barnbarn och delat dessa sportkulturer med sina familjer.

Forskare har hänvisat till dessa aktiviteter som “livsstilssporter” på grund av deras centrala organiserande roll i människors liv; deras jobb, semester och konsumtion kretsar kring deras passion för dessa sporter. Framväxten av “silversurfaren”, medelålders snowboardåkare och äldre skateboardåkare är väl dokumenterad.

Med äldre deltagare identifierade som en ny nischmarknad utvecklades nya produktlinjer för att rikta in sig på deras behov. Många actionsportmärken inkluderar stolt “legender” och “veteraner” i sina professionella team.

Kulturellt engagemang är högt värderat, vilket visar en livslång hängivenhet för sporten. Många äldre actionsportdeltagare ger också tillbaka till samhället på en rad olika sätt, från att organisera evenemang och samla in pengar till att skapa ideella organisationer för att utöka möjligheter för andra.

Shaun White flyger högt vid vinter-OS 2018.

Shaun White flyger högt vid vinter-OS 2018.
Foto: Fotosport

Att ersätta pensionärsblues med livslång passion

Inom många traditionella organiserade idrotter tappas elitidrottare från lag när de är skadade eller helt enkelt anses vara för gamla. Forskning har konsekvent visat de psykologiska utmaningar som idrottare som går i pension från tävlingsidrott upplever.

De kan uppleva “identitetsförlust”, såväl som fysiska förändringar, vilket kan leda till depression, ångest och till och med självmord.

Däremot går actionsportidrottare sällan i pension i konventionell mening. Även om de slutar tävla på elitnivå, förblir de vanligtvis engagerade i sporten de älskar på grund av nöjet och njutningen den ger.

Dessutom är känslan av gemenskap och identitet som dessa sporter erbjuder viktig under hela livet för många passionerade deltagare.

Gemenskap, framsteg och kul

Detta uppenbara kamratskap har fängslat olympiska publiken. Se kvinnorna i parkens skateboardevenemang vid OS i Tokyo sjunga, dansa och krama varandra under hela tävlingen. Eller medtävlande som mobbar och kramar Zoi Sadowski-Synnott efter att hon vann guld i damernas slopestylefinal förra veckan.

Zoi Sadowski-Synnott (NZL) guldmedalj firar med Julia Marino (USA) Silvermedalj, Tess Coady (AUS) bronsmedalj under de olympiska vinterspelen Peking 2022, Snowboard, Snowboard Slopestyle för kvinnor den 6 februari 2022 i Genting Snow Park

Nya Zeelands Zoi Sadowski-Synnott omfamnas av silvermedaljören Julia Marino från USA.
Foto: AFP

Dessa uppvisningar av kollegialitet och delad glädje står i början kontrast till de flesta olympiska sporter, som ställer nation mot nation. Inom actionsport subkulturer accepteras beteendet dock som normalt. Att se en kamrat uthärda och utvecklas är värt att fira.

Det transnationella samhället inom actionsporter skiljer dem från många traditionella organiserade sporter, som tenderar att vara nationellt baserade och fokuserade på att besegra motståndaren, ett annat land.

Medan actionsporter har blivit allt mer professionaliserade och idrottarna menar allvar med sina karriärer, är de också en del av en gemenskap som värdesätter progression, självuttryck och vänskap. Individuella och nationella konkurrensvärden är relativt nya, drivna av sådant som inkludering i OS.

Dessa underliggande värderingar av gemenskap, vänskap och roligt hjälper till att förklara varför idrottare som Slater, Jacobellis och White fortsätter att träna och tävla. De är fortfarande kvar decennier senare eftersom de älskar det.

Lärdomar att dra

Utanför strukturerad tävling fortsätter medelålders actionidrottare att trotsa förväntningarna.

2018 firade den professionella skateboardåkaren Tony Hawk, kanske den mest erkända skateboardåkaren genom tiderna, sin 50-årsdag genom att släppa sin “50 tricks at age 50”-video. Som 57-åring fortsätter Steve Caballero en professionell skateboardkarriär efter att ha övervunnit ett nyligen brutet lårben (upprätthålls i en motocrossolycka 2019).

Som pionjärer inom sporten fortsätter de att påverka och omforma förväntningar på vad som är möjligt och inspirera andra att fortsätta, oavsett ålder.

När idrotts-, hälso- och utbildningsorganisationer runt om i världen söker nya strategier och policyer för att uppmuntra livslång fysisk aktivitet, kan mycket läras av dessa intergenerationella idrottsgemenskaper, där nöje och vänskap fortsätter att inspirera deltagarna under hela livet.

SANTA MONICA, KALIFORNIEN - 21 FEBRUARI: Pro-skater Tony Hawk på IMDb Series Special Skills i Los Angeles, Kalifornien.

Den professionella skateboardåkaren Tony Hawk.
Foto: 2020 Getty Images

*Holly Thorpe är professor i sociologi av sport och fysisk kultur, University of Waikato; Belinda Wheaton är professor, School of Sport, Health and Human Performance, University of Waikato; och Nick Maitland är lektor/Pūkenga i Sports Management and Marketing vid University of Canterbury.

.

Leave a Comment