2022 Toyota HiLux GR Sport får ytterligare en krafthöjning, kommer den till Australien?

Det finns redan tre versioner av Toyota HiLux GR Sport utomlands – men om Australien bara får välja en, skulle det vara det här. Möt vad som lovar att bli den mest kraftfulla fyrcylindriga dieseln i utesegmentet.


Toyota Sydafrika har avslöjat tidiga detaljer om vad som lovar att bli den mest kraftfulla Toyota HiLux hittills.

En ny high-output Toyota HiLux GR Sport kommer till sydafrikanska utställningslokaler i mitten av detta år. För närvarande är de australiensiska planerna oklara.

Kör har kontaktat Toyota Australien för mer information om den nya high-output Toyota HiLux GR Sport, men vi kunde inte flagga vår begäran under kontorstid. Vi kommer att uppdatera den här historien så snart vi får mer information.Förhoppningen bland Toyota HiLux-fans är att Australien missade tidigare upplagor av Toyota HiLux GR Sport eftersom lokala chefer har väntat på denna modell.

Medan tre versioner av Toyota HiLux GR Sport redan har släppts utomlands, fick media i Sydafrika den här veckan en tjuvtitt på ännu en utgåva.

Toyota-chefer i Sydafrika berättade för media som deltog i en bilindustriutställning att den nya upplagan av Toyota HiLux GR Sport kommer att ha ökad produktion på 165 kW och 550 Nm från dess 2,8-liters fyrcylindrig dieselmotor – ett betydande hopp från dagens 150kW/500Nmoch versionen på 130kW/450Nm som kom med den här generationen 2015.Effekten på 165kW/550Nm skulle göra denna version av Toyota HiLux GR Sport till den kraftfullaste fyrcylindriga dieseln i utesegmentet idag.

Än så länge är det bara den sydafrikanska versionen – byggd i Durban – som skiljer sig från motoreffektuppgraderingarna. De andra tre utgåvorna har samma effekt på 150 kW/500 Nm som den vanliga Toyota HiLux-serien.

Andra förbättringar för HiLux GR Sport för Sydafrika inkluderar uppgraderad fjädring, unika stildetaljer, TOYOTA-blockbokstäver över gallret och – naturligtvis – lite Gazoo Racing-märke. Den är planerad att vara tillgänglig i Sydafrika i maj 2022.Dessa förbättrade effekter på 165kW/550Nm överskuggar de för Ford Ranger dubbelturbo 2,0-liters fyrcylindrig (157kW/500Nm) och LDV T60 Max dubbelturbo 2,0-liters fyrcylindrig (160kW/500Nm).

Alla är dock fortfarande slagen av den turbodiesel V6-drivna Volkswagen Amarok, som gör 165kW till 190kW och 500Nm till 580Nm, beroende på modellkvalitet.

Den 2,8-liters ‘1GD’ turbodieselmotorn från Toyota lanserades ursprungligen 2015 med 130kW och 450Nm, men fick bumpen till 150kW och 500Nm i mitten av 2020 som en del av en ansiktslyftning.Om de sydafrikanska Toyota HiLux GR Sport-uppgraderingarna introducerades i Australien skulle den bli den mest kraftfulla och vridmomentbelastade fyrcylindriga dieseln i utesegmentet.

Te 2022 Toyota HiLux GR Sport representerar nästa steg i Toyotas produktutrullning av Gazoo Racing, som fokuserar på terrängfordon (LandCruiser 300-serien), samt prestandafordon som GR Yaris, GR Supra och GR86.

Kör har kontaktat Toyota Australien för att ta reda på om denna modell (eller åtminstone den kraftfullare motorn) är planerad för den australiensiska marknaden. Vi kommer att uppdatera den här historien med svaret.Sam Purcell

Sam Purcell har skrivit om bilar, fyrhjulskörning och camping sedan 2013, och är besatt av allt som går brum-brum längre än han kan minnas. Sam gick med i teamet på CarAdvice/Drive som terrängredaktör 2018, efter att ha klippt tänderna på Unsealed 4X4 och Pat Callinans 4X4 Adventures.

Läs mer om Sam Purcell

Leave a Comment