Glutenfria produkter: dyrare och mindre bra för hälsan? – rts.ch

Dyrare och har mindre näringsmässiga egenskaper än deras konventionella motsvarigheter, glutenfria produkter bör konsumeras med försiktighet. Enkät med On en parle och Anne-Catherine Morend, dietist och medlem av ADiGe.

Vi pratar om det genomförde undersökningen på Coop och Migros genom att jämföra glutenfria produkter och deras konventionella motsvarigheter. På menyn: grönsaksbuljonger, kakor, små pinnar till aperitif, olika sorters pasta, skorpor, galetter och bröd.

Glutenfria motsvarigheter upp till fem gånger dyrare

Den första uppenbara skillnaden är att mellan priserna på klassisk mat och på glutenfria livsmedel: glutenfria produkter är dyrare. Till exempel säljs Coops garanterade pris grönsaksbuljong för 1 franc 90 medan dess glutenfria motsvarighet, som innehåller 20 gram mindre buljong, ligger på 5,20. Baguettini, de små Migros-baguetterna, kostar 1,- medan de glutenfria är fem gånger dyrare.

På frågan från RTS försäkrar talespersonen för Migros Tristan Cerf att dessa prisskillnader förklaras av ett dyrare produktions- och distributionssätt, men också för att de grundläggande ingredienserna är dyrare. Slutligen, eftersom dessa produkter säljs i mindre kvantiteter, är deras priser högre. Coops förklaringar går i samma riktning: dessa produkter är dyrare framför allt på grund av en mer komplex tillverkningsprocess som separata tillverkningsrum och regelbundna laboratoriekontroller.

Ultrabearbetade produkter

Glutenfria produkter innehåller ofta ett mycket stort antal ingredienser, för att inte tala om förekomsten av tillsatser. Till exempel innehåller glutenfria WASA-kakor E 471, ett emulgeringsmedel som absolut bör undvikas, och E 464, ett förtjockningsmedel med betydande risker. Den klassiska versionen innehåller dock ingen.

För Anne-Catherine Morend, dietistmedlem i ADiGe, föreningen för dietister i Genève, är slutsatsen tydlig: glutenfritt betyder inte bättre för din hälsa. “Dessa produkter är generellt sett rikare på ingredienser och kvalitativt mindre intressanta. Förekomsten av detta stora antal ingredienser ska verkligen kompensera för frånvaron av gluten, vilket är veteprotein. Detta protein gör det till exempel möjligt att få degen att jäsa bröd. Tillverkare hittar alternativ, med mycket mer komplex livsmedelsteknik.”

För dietisten gäller att ju längre ingredienslistan är, desto mer bör man vara försiktig. “Det här är ultrabearbetade livsmedel. Generellt innehåller de ingredienser som vi inte har i våra skåp, som metylcellulosahydroxid och glukos-fruktossirap. Dessa tillsatser ger en “vänlig” sida till produkten, vilket ökar dess hållbarhet och smak. .”

På en fråga av RTS försäkrar talesmannen för Migros Tristan Cerf att förekomsten av dessa ingredienser är avsedd att ersätta glutenet som naturligt finns i vetemjöl. De återger därför samma texturer, aspekter och kläder som originalprodukterna. På Coops sida är diskursen identisk: glutenfria produkter innehåller alternativa råvaror vars bearbetning kan vara tekniskt komplex, med tanken att dessa glutenfria livsmedel är jämförbara med konventionella produkter på smak och visuell nivå.

En industriell produktion

Gluten ger brödet en större elasticitet i smulan. Att ersätta det med likvärdiga ämnen, såsom potatisstärkelse, verkar verkligen logiskt. Men är det verkligen nödvändigt när det kommer till pasta och biffar? “Vi kan ställa oss frågan”, svarar Anne-Catherine Morend. “När du gör glutenfria kakor hemma använder du inte nödvändigtvis potatisstärkelse eller majsstärkelse. Tvärtom använder du hellre alternativa mjöl, som kastanj, ris eller till och med kamut om du inte är celiaki. Så vi lagar mat. produkter som inte kommer att hålla länge, i små mängder. Detta är inte fallet för industrimän.”

Slutsatsen? Om du inte är intolerant eller känslig för gluten, är det bättre att gynna klassiska versioner av livsmedel, som är billigare och bättre för din hälsa.

Radioämne: Marie Tschumi och Bastien von Wyss

Anpassningswebb: ms

Leave a Comment